Selamat Datang Ke Laman Blog Saya


I made this widget at MyFlashFetish.com.

My Blog

My Blog
Just Clik On Picture

Permaisuri


VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com

Nie Lagu Kesukaan Abang From Alizee


VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com

Filem Seniman Bujang Lapok


VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com

Yuni Koleksi


VideoPlaylist
I made this video playlist at myflashfetish.com

Ruang Resepi Masakan

Ruang Resepi Masakan
Klik Ajer Kat Pic

Thursday, July 30, 2009

Gulai Tempoyak Ikan Patin















Bahan-Bahan:

Ikan Patin atau Baung
Tempoyak, dari durian baru
Serai 3 batang
Bunga Kantan 1 batang. Dihiris
Daun Kesom 5 tangkai
Kunyit hidup atau serbok

Chili merah, 7 - 10 biji. ditumbuk
Garam
gula
Air 2 gelas besar.


Cara:

Satu masakan yang paling senang, tetapi tidak difahami sepenuhnya. Pah saya kata gulai tempoyak mesti dari tempoyak baru dan juga cara peram yang betul.

Mula mula bersih ikan dengan betul. Buang semua darah dan organ dalaman. kalau tidak kuah jadi hitam. Potong ikan ikut saiz yang dikehendaki. Masuk dalam periuk. Masuk tempoyak 4 sudu besar. Gaul dengan ikan.Masukkan chili yang ditumbuk. Chili yang ditumbuk tidak hancur dan kelihatan lebih baik. Gaul sekali lagi dengan tempoyak dan ikan. Perapkan selama
setangah jam. Apabila diperap, bau ikan akan hilang dan rasa tempoyak pada ikan lebih sedap.

Masukkan air, sekurang kurangnya 2 gelas besar. Hidupkan api. Masukkan Bunga kantan, serai dan daun kesom. Apabila mendidih, masukkan kunyit. Selepas itu garam secukup rasa dan gula, sekurang kurangnya 3/4 sudu. Gulai mesti di gaul tetapi berhati hati kerana ikan ini ada lembut, senang pecah. Satu lagi, gulai akan masak lebih kurang 1/2 jam. Apabila sudah masak, biarkan 1/2 jam lagi bagi ikan dan kuah sebati sepenuhnya. Gulai tempoyak sedap apabila tidak terlampau panas.


No comments:

Post a Comment