Bahan-Bahan:
Ikan Patin atau Baung
Tempoyak, dari durian baru
Serai 3 batang
Bunga Kantan 1 batang. Dihiris
Daun Kesom 5 tangkai
Kunyit hidup atau serbok
Chili merah, 7 - 10 biji. ditumbuk
Garam
gula
Air 2 gelas besar.
Cara:
Mula mula bersih ikan dengan betul. Buang semua darah dan organ dalaman. kalau tidak kuah jadi hitam. Potong ikan ikut saiz yang dikehendaki. Masuk dalam periuk. Masuk tempoyak 4 sudu besar.
setangah jam. Apabila diperap, bau ikan akan hilang dan rasa tempoyak pada ikan lebih sedap.
Masukkan air, sekurang kurangnya 2 gelas besar. Hidupkan api. Masukkan Bunga kantan, serai dan daun kesom. Apabila mendidih, masukkan kunyit. Selepas itu garam secukup rasa dan gula, sekurang kurangnya 3/4 sudu. Gulai mesti di gaul tetapi berhati hati kerana ikan ini ada lembut, senang pecah. Satu lagi, gulai akan masak lebih kurang 1/2 jam. Apabila sudah masak, biarkan 1/2 jam lagi bagi ikan dan kuah sebati sepenuhnya. Gulai tempoyak sedap apabila tidak terlampau panas.
Selamat Datang Ke Laman Blog Saya
Permaisuri
I made this video playlist at myflashfetish.com
Nie Lagu Kesukaan Abang From Alizee
I made this video playlist at myflashfetish.com
Filem Seniman Bujang Lapok
I made this video playlist at myflashfetish.com
Yuni Koleksi
I made this video playlist at myflashfetish.com
Thursday, July 30, 2009
Gulai Tempoyak Ikan Patin
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment